Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.09.2021

Незаконна організація та проведення виборів в Криму, порушення порядку в’їзду на окупований півострів «іноземних спостерігачів»: розпочато кримінальні провадження

За фактом незаконної організації та проведення виборів до Державної думи РФ на території АР Крим та міста Севастополя правоохоронними органами автономії розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
Крім того, з 4 червня 2015 року діє «Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї», затверджений Постановою Кабінету Міністрів України, згідно з яким, в'їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї допускаються лише за спеціальним дозволом, через контрольні пункти в'їзду-виїзду. У зв’язку з отриманою інформацією про незаконне відвідування півострова так званими «міжнародними спостерігачами» та «експертами», яких залучено в якості спостерігачів на «виборах», буде розпочато кримінальне провадження за фактом порушення порядку в’їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію півострова (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

 
 
«Сім з половиною років окупації держава-окупант намагається примусово інтегрувати півострів та кримчан до складу РФ і зараз - за допомогою незаконного проведення та організації на території України виборів до Державної думи РФ. За увесь час окупації легітимність так званих виборів в Криму не визнаються міжнародним співтовариством та міжнародними організаціями. Громадяни України, які беруть участь в організації незаконних виборів, надають допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України, тобто, вчиняють державну зраду» - зазначив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.  
 
 
Наразі в суді слухається справа щодо окупаційного «голови Виборчої комісії Республіки Крим», за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, а також державної зради (ст. ст. 109, 110 та 111 КК України). Також, за процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозри члену виборчої комісії Республіки Крим та директору типографії «Таврида», яка до окупації функціонувала при Раді міністрів АР Крим, а після 2014 року, під керівництвом підозрюваного, займалась друком «виборчих бюлетенів».
 
 
Нещодавно прокуратура АР Крим, у порядку спеціального досудового розслідування, скерувала до суду обвинувальні акти щодо двох керівників ініціативних груп громадського руху «Український вибір», які приймали участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострова. Дії обвинувачених кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.
 

кількість переглядів: 2343