Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
24.09.2021

Організація «загальнокримського референдуму» та незаконних виборів до Держдуми РФ в Криму: «члену виборчої комісії» повідомлено про зміну підозри

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри «члену виборчої комісії Республіки Крим», за фактом організації та участі в проведенні виборів до Державної думи РФ на території АР Крим та міста Севастополя. Дії підозрюваної кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст.109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, за попередньою змовою групою осіб).
 
Встановлено, що громадянка України з 2010 року перебувала у складі виборчої комісії АР Крим. У 2014 році, коли Російська Федерація намагалась легітимізувати окупацію півострова, підозрювана увійшла до так званої «Комісії АР Крим по проведенню загальнокримського референдуму». З 6 по 16 березня 2014 року забезпечила підготовку та проведення незаконного референдуму, шляхом утворення 1205 виборчих дільниць, їх організаційно-методичного, матеріально-технічного та документального забезпечення, у тому числі необхідними бюлетенями для голосування. Пізніше підготувала та склала підсумковий протокол, у якому було зазначено про, нібито, підтримку рішення щодо «входження Криму до складу РФ на правах окремого суб’єкту».
 
Після встановлення контролю окупаційною адміністрацією РФ над територією півострова, підозрювана обійняла посаду «члена виборчої комісії Республіки Крим з правом вирішального голосу», чим забезпечила функціонування незаконно створеного органу та сприяла представникам Російської Федерації у проведенні підривної діяльності на території України.
 
Підозрювана брала участь в організації та забезпечувала проведення на території окупованого півострова незаконних виборів депутатів до Державної думи РФ, у тому числі, за рішенням «виборчої комісії» безпосередньо контролювала виготовлення і доставку виборчих бюлетенів для голосування.
Наразі підозрювану оголошено в розшук.
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 3297