Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.09.2021

Тортури та катування: до суду скеровано обвинувальний акт відносно двох колишніх співробітників СБУ

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох колишніх співробітників Служби безпеки України, а на момент вчинення злочину - незаконно створеного «управління ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополю» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку лютого 2015 року, на території окупованого півострова «співробітники ФСБ» викрали, а надалі незаконно ув’язнили проукраїнського активіста, учасника Революції Гідності. Застосовуючи до активіста фізичне насильство, погрози та тортури, обвинувачені намагались отримати зізнання у злочині, якого він не вчиняв, а саме у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у м. Києві, а також підготовки диверсії на території АР Крим.
 
Таким чином, «працівники» незаконно створеного УФСБ обвинувачуються у вчиненні воєнного злочину, що полягає у спричиненні катувань і незаконного ув’язнення громадянина України та становить серйозне порушення ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.  
Досудове розслідування здійснювалось ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі. Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснювався Департаментом контррозвідки СБ України.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.

 

кількість переглядів: 1688