Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.10.2021

Ігор Поночовний: «Призовні кампанії в Криму розглядаються нами в контексті політики РФ, що спрямована на демографічні зміни населення окупованого півострова»

Сьогодні, 18 жовтня 2021 року, керівник прокуратури автономії  Ігор Поночовний взяв участь у брифінгу: «Нові докази воєнних злочинів РФ у Криму».
Під час заходу обговорено нові факти незаконного призову кримчан до Збройних сил РФ та пропаганду служби в армії держави-окупанта серед жителів півострову.
 
У ході виступу Ігор Поночовний наголосив, що такі дії РФ та її окупаційної влади прокуратура автономії кваліфікує за національним законодавством як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України), а також як серйозне порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка передбачає пряму заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах чи здійснювати пропаганду добровільного вступу до лав своїх збройних сил.
 
«Ми встановили та повідомили про підозри у вчиненні воєнного злочину 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму, серед яких і так званий військовий комісар Республіки Крим. На розгляді в суді також перебувають обвинувальні акти стосовно військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти, а також військового комісара міста Феодосії та Кіровського району Республіки Крим, скеровані за результатами здійснення спеціального досудового розслідування» - зазначив керівник прокуратури автономії.
 
Окрім незаконних призивних кампаній, окупанти проводять заходи, спрямовані на пропаганду вступу до армії РФ, і серед дітей. Підготовка з основ військової служби відбувається в освітніх установах і навчальних закладах. До прикладу, «Юнармія» - дитячо-юнацький військово-патріотичний рух під патронажем Міністерства оборони РФ, який почав діяти на півострові після окупації. Наразі, прокуратурою автономії повідомлено про підозру двом керівникам регіональних штабів «Юнармії».
 
«Систематичні призовні кампанії також розглядаються нами в контексті політики РФ, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова. Кримчан фактично змушують покидати територію тимчасово окупованого півострова, щоб уникнути незаконного призову на службу до армії держави-окупанта або притягнення до кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби» - вказав Ігор Поночовний.
 
Серед спікерів були також Ганна Микитенко - юрисконсульт та проєктний менеджер міжнародної організації Global Right Compliance; Олександр Сєдов - аналітик Кримської правозахисної групи; Володимир Чекригін - заступник голови правління Кримської правозахисної групи

кількість переглядів: 9926