Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.10.2021

Призов кримчан до збройних сил держави-окупанта: «військовому комісару» повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя повідомлено про підозру окупаційному «військовому комісару Білогірського району Республіки Крим» у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 

Встановлено, що підозрюваний, громадянин України, до окупації півострова обіймав посаду керівника радіовідділення військової частини у м. Сімферополь. Пізніше, зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до армії держави-окупанта, а з 2019 по 2020 роки обіймав посаду «військового комісара Білогірського району Республіки Крим».
 «Комісар», реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва РФ, безпосередньо організував та провів 4 призовні кампанії кримчан у відповідному районі.
 

Вказане порушує заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, що передбачена статтею 51 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 

Наразі, на території півострова окупанти розпочали 14 незаконну призовну кампанію кримчан до Збройних сил РФ. Прокуратура автономії розглядає такі дії держави-окупанта в контексті систематичної політики РФ, яка спрямована на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують покидати територію півострова, щоб уникнути незаконного призову на службу або притягнення до кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби.
 

До прикладу, окупаційними «правоохоронцями» відкрито близько 267 кримінальних справ за так зване «ухилення від служби» в ЗС РФ. Однак кримчани, які все ж проходили «службу», не можуть піддаватись кримінальному переслідуванню на материковій частині України і навпаки, є жертвами незаконних дій посадових осіб держави-окупанта.
 

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 


Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 3100