Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
01.11.2021

Пропаганда служби в армії держави-окупанта серед дітей: до суду скеровано обвинувальний акт щодо «керівника регіонального штабу Юнармії»

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно «керівника регіонального штабу Юнармії м. Севастополя» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 

«Юнармія» - дитячо-юнацький військово-патріотичний рух під патронажем Міністерства оборони РФ, який почав діяти на півострові після окупації. Загалом, керівники «організації» ставлять собі за мету «виростити покоління, здатне захищати вітчизну зі зброєю в руках».

 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році обвинувачений обійняв посаду «керівника регіонального штабу Юнармії м. Севастополя» з метою забезпечення загальної орієнтації позитивного ставлення до проходження служби в армії РФ серед дітей.
 
Обвинувачений безпосередньо організовував та здійснював пропаганду серед дітей і підлітків на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта, а також підготовку з основ військової служби в освітніх установах і учбових закладах, військово-патріотичного виховання для служби в збройних силах РФ. 
 
Разом з тим, провів ряд виступів в засобах масової інформації задля детального поширення та роз’яснення особливостей підготовки військово-патріотичного виховання в організації.
 
Своїми діями «керівник штабу» порушив закони та звичаї війни, оскільки пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного вступу в армію цивільного населення, заборонена статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
Досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в АР Крим.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
 

кількість переглядів: 3368