Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
15.11.2021

Незаконне засудження українського журналіста в Криму: заочно судитимуть окупаційну суддю

За процесуального керівництва прокуратура АР Крим та м. Севастополя за результатами здійснення спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт щодо «судді Залізничного районного суду міста Сімферополь». Дії обвинуваченої кваліфіковано як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що «суддя», обіймаючи вказану посаду безпосередньо реалізувала політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.
 
Відтак, протягом лютого-вересня 2017 року, знаючи, що на півострові діють виключно норми національного законодавства, здійснювала розгляд «обвинувального акту» відносно українського журналіста за фактом нібито висловлення закликів на порушення територіальної цілісності Російської Федерації шляхом публікації статті в мережі Інтернет.
 
Під час «розгляду справи» суддя незаконно керувалась кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством Російської Федерації. Також проігнорувала ряд беззаперечних доказів, що спростовували висунуте обвинувачення, у тому числі, висновки експертів та спеціалістів де зазначалось, що вказана публікація «не може спряти порушенню територіальної цілісності РФ». Вказане свідчить про позбавлення права українського журналіста на справедливий судовий процес, що є серйозним порушенням  Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
За результатами «розгляду справи», 22 вересня 2017 року, обвинувачена незаконно засудила українського журналіста до 2 років та 6 місяців позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки та заборонивши займатися публічною діяльністю протягом цього ж строку.
Досудове розслідування здійснювалось ГУНП в АР Крим та м. Севастополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 3396