Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
17.11.2021

Незаконне переслідування кримськотатарських активістів: про зміну підозри повідомлено окупаційному судді

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри окупаційному «судді» за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), за фактом незаконного переслідування кримськотатарських активістів. Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.
 
Слідством встановлено, що підозрюваний, громадянин України після окупації півострова у 2014 році, зрадив присязі на вірність народу України перейшовши на службу до незаконно створених судових органів та обійнявши посаду голови «Джанкойського районного суду Республіки Крим».
 
Перебуваючи на вказаній посаді, підозрюваний надавав допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ.
 
«Суддя» виніс постанови про визнання п’яти кримськотатарських активістів винними у, нібито, порушенні встановленого порядку організації чи проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ).
 
Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли колишньому Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву окупаційна влада незаконно заборонила в’їзд на півострів. Тоді, на знак протесту та виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін.
 
Прокуратура автономії продовжує системну роботу щодо встановлення суддів, які зрадили присязі на вірність українському народу та причасні до переслідування активістів за участь у подіях 3 травня 2014 року. Загалом, до суду скеровано 15 обвинувальних актів, тобто 75% від усієї кількості «суддів», причетних до вказаної справи.
 
Усі вони сприяли становленню окупаційної влади РФ шляхом безпосередньої участі в роботі незаконно створених судових органів на півострові, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.
 
Досудове розслідування здійснюється Третім слідчим відділом (з дислокацією в м. Херсон) Територіального управління ДБР, розташованого у м. Мелітополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 3350