Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.12.2021

Воєнні злочини - пріоритет роботи прокуратури автономії

Один з основних напрямів роботи правоохоронних органів автономії - розслідування кримінальних проваджень щодо правопорушень, які відповідно до норм міжнародного гуманітарного права є воєнними злочинами та на які, в тому числі, поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду.
 

Ця категорія правопорушень в Кримінальному кодексі України охоплюється статтею 438 - порушення законів та звичаїв війни.
 

Наразі, прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо 206 правопорушень вказаної категорії.
Серед основних злочинів, які вчиняються по відношенню до наших громадян в Криму: нелегальне ув’язнення, тортури, нелюдське поводження, примус до служби в армії РФ, порушення права на справедливий судовий процес. Також протиправних посягань зазнають об’єкти державного та приватного майна, культурні цінності та екологія півострова.   
 

Цього року, за порушення законів та звичаїв війни  повідомлено про підозри 14 особам з числа представників окупаційної адміністрації РФ в Криму. За результатами здійснення спеціального досудового розслідування, вперше по «кримським справам» скеровано до суду 6 обвинувальних актів за ст. 438 КК України.
 

Відтак, заочно судитимуть:
- двох співробітників «Управління ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополю», які обвинувачуються у викраденні, незаконному ув’язненні, тортурах та катуванні проукраїнського активіста, учасника Революції Гідності;  
- трьох суддів незаконно створеного Верховного суду Республіки Крим, що причетні до переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу у справі «26 лютого»;
- суддю окупаційного Железнодорожного районного суду м. Сімферополя, яка винесла незаконний вирок журналісту «Крим. Реалії»;
- двох окупаційних військових комісарів, які причетні до примушування кримчан  служити в збройних силах держави - окупанта;
- «Керівника регіонального штабу Юнармії  м. Севастополя», за обвинуваченням у пропаганді добровільного вступу в армію держави-окупанта серед неповнолітніх.
 

Військові та воєнні злочини: у чому різниця?
Військові злочини чітко передбачені в розділі ХІХ Кримінального кодексу України. Це злочини проти встановленого законодавством порядку несення або проходження ‼ військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів.
 

Натомість, ВОЄННІ злочини – це серйозні порушення законів та звичаїв війни, тобто злочини, вчинені державою-окупантом або її представниками під час міжнародного збройного конфлікту, який з лютого 2014 року триває в Криму, а також  щодо осіб чи об’єктів, які знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права.

кількість переглядів: 1943