Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
01.02.2022

Незаконна депортація українців з тимчасово окупованого півострова: до суду скеровано обвинувальний акт стосовно «судді»

За процесуального керівництва прокуратури автономії, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно «голови Армянського міського суду Республіки Крим» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Встановлено, що після окупації півострова, у 2014 році обвинувачена  перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши керівну посаду «голови Армянського міського суду РК». Своїми діями та рішеннями «суддя» брала безпосередню участь в реалізації політики РФ, яка спрямована на витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян України.
 
«Суддя» прийняла рішення про видворення з території півострова у зв’язку з відсутністю дозвільних документів 33 громадян України. Однак, жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.
 
Таким чином, «суддя» порушила норми міжнародного гуманітарного права, зокрема, передбачені статтями 47, 49, 67 та 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та п. а ч. 4 ст. 89 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року.

 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
 

кількість переглядів: 5347