Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
01.06.2022

Культ війни та мілітаризація дитинства: як РФ перевиховує кримських дітей відповідно до «російських стандартів»

Діти – найвища цінність та майбутнє кожної держави. Однак, з початком міжнародного збройного конфлікту в Україні у 2014 році та повномасштабного вторгнення у 2022 році, РФ не лише порушує права українських дітей, а й руйнує їх домівки, позбавляє відчуття безпеки, здоров’я та навіть життя.
 
«Що відбувається з дітьми на нещодавно окупованих територіях України?! Прикро констатувати, але РФ використовує одні і ті ж сценарії, які вже відпрацьовані в Криму починаючи з 2014 року. Вісім років окупанти намагаються знищити на півострові українську ідентичність, мілітаризують освітній процес, формуючи у молоді позитивне ставлення до армії, війни, сприйняття України як ворога. Окупанти проводять уроки для вчителів, щоб ті, у свою чергу, «зомбували» українських дітей в навчальних закладах, захоплених на сході та півдні України» - наголосив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.
 
Загалом, державна політика РФ стосовно мілітаризації мешканців окупованого півострова носить систематичний і широкомасштабний характер та спрямована не тільки на юнаків, а й на дітей, починаючи від дошкільного віку. З цією метою діє «юнармія» - російська дитячо-юнацька мілітарна організація при міністерстві оборони РФ, інтегрована в навчальний процес закладів освіти. Вирізняється радикальною пропагандистською роботою серед молоді. Однак, залучення дітей до подібних мілітарних рухів є порушенням міжнародного гуманітарного права.
 
Прокуратура автономії проводить системну роботу з фіксації кримінальних правопорушень, вчинених у сфері охорони дитинства на території окупованого півострова та притягнення винних до відповідальності як на національному, так і міжнародному рівнях. 
 
Раніше, у 2018 та 2020 роках до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду скеровувалось два інформаційні повідомлення, що містили серед іншого докази причетності вищого політичного керівництва держави-окупанта до пропагади служби в армії держави-окупанта. Над інформаційними повідомленнями працювали прокуратура автономії спільно з Регіональним центром прав людини, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Кримською правозахисною групою.

кількість переглядів: 1987