Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.07.2022

«Кримським самооборонівцям», які вчиняли злочини під час активної фази окупації півострова повідомлено про підозри

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя повідомлено про підозру командиру полку НЗФ «Самооборона Криму» та двом іншим «самооборонівцям». Дії вказаних осіб кваліфіковано за чч. 2, 4 ст. 260 (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що троє громадян України наприкінці лютого 2014 року добровільно вступили до незаконного збройного формування «Самооборона Криму».
 
Один з підозрюваних обіймав посаду командира полку НЗФ, здійснював підбір бійців та координував роботу підрозділів. Під його керівництвом, «самооборонівці» сприяли Збройним Силам РФ у захопленні об’єктів стратегічної інфраструктури, у тому числі об’єктів міжнародного аеропорту «Сімферополь» та адміністративних будівель м. Сімферополя, здійснювали патрулювання вулиць, проводили незаконні перевірки документів й особисті обшуки громадян України. Окрім цього, «керівник полку» керував підлеглими, які забезпечували проведення «референдуму» здійснюючи спостереження й патрулювання на «дільницях», де відбувалося «голосування».
 
Решта підозрюваних, з використанням вогнепальної зброї, несли «службу» на незаконно створених блок-постах в напрямку м. Ялти, здійснюючи перевірку документів кримчан, обшук їх транспортних засобів.
 
Пізніше, підозрювані були нагороджені представниками окупаційної адміністрації РФ «орденами», зокрема «За возвращение Крыма», «За защиту Крыма», відзнакою «За мужество, проявленное в период «Крымской весны» та рештою фейкових нагород.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.

кількість переглядів: 1663