Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.07.2022

Державна зрада та переслідування українських активістів в Криму: до 12 років позбавлення волі заочно засуджено окупаційного суддю

За публічного обвинувачення прокуратури АР Крим та м. Севастополя до 12 років позбавлення волі заочно засуджено суддю «Білогірського районного суду Республіки Крим», якого визнано винним у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
 
Прокурори автономії довели, що у 2014 році «суддя», зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створеного «Білогірського районного суду Республіки Крим». На вказаній посаді засуджений надавав допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова Крим на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ.
 
Крім того, незаконно застосовуючи законодавство держави-окупанта на території України, реалізуючи політику РФ спрямовану на придушення супротиву окупації, «суддя» виніс постанови про визнання 6 кримськотатарських активістів винними у, нібито, порушенні громадського порядку, блокуванні транспортних комунікацій та призначив їм покарання у вигляді стягнення штрафу.
 
Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли «правоохоронцями» держави-окупанта був незаконно заборонений в’їзд до Криму колишньому Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді, на знак протесту та виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін.
 
Таким чином, своїми діями та рішеннями засуджений сприяв становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.
 
Наразі, на розгляді у судах знаходиться 55 обвинувальних актів, скерованих прокуратурою автономії стосовно колишніх суддів АР Крим за фактом державної зради (ч.1 ст. 111 КК України).
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.

кількість переглядів: 1779