Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.07.2022

Схеми перевезення українського зерна з Криму: за клопотаннями прокуратури автономії накладено арешти на 4 судна-порушники

За клопотаннями прокуратури автономії, судом накладено арешти на 4 судна, що порушили порядок в’їзду/виїзду з/на окупований півострів. Вказані судна заходили до закритих портів та терміналів Кримського півострова, приймаючі участь у незаконній схемі перевезення окупантами українського зерна до третіх країн, отже, таким чином, були знаряддям вчинення злочинів.
 
В рамках розслідування кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України), встановлено, що суднами «Матрос Позинич», «Михаил Ненашев», «Матрос Кошка» під прапором РФ, а також сирійським судном «Фінікія» здійснюється систематичні незаконні заходи з/до закритого Севастопольського морського торговельного порту. Таким чином Кримський півострів використовується РФ «як сіра зона» для перевезення зерна, яким вони незаконно заволоділи.
 
Нагадаємо, що раніше, в рамках вказаного провадження також було повідомлено про підозри двом капітанам російських суден «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев» за ч. 2 ст. 332-1 КК України.
 
Зазначимо, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства. Заходження суден під іноземним прапором до морських портів Криму, правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.
 
Досудове розслідування здійснюється CУ ГУ СБУ в АР Крим.

кількість переглядів: 2134