Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.08.2022

Повідомлено про підозру у колабораційній діяльності ще одній окупаційній судді АР Крим

За процесуального керівництва прокуратури автономії колишній судді Сакського міськрайонного суду АР Крим повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.
 
У березні 2022 року, указом президента РФ, підозрювана призначена суддею «Верховного суду Республіки Крим», тобто добровільно зайняла посаду у незаконно створеному судовому органі на тимчасово окупованому півострові.
 
Зазначимо, що ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність) набрала чинності 15 березня 2022 року та дозволяє притягувати до відповідальності осіб, які у будь-якій формі співпрацюють з державою-окупантом.
 
Досудове розслідування здійснюється CУ ГУ СБУ в АР Крим.
 
Окрім того, прокуратурою автономії підтримується обвинувачення у суді за фактом вчинення вказаною «суддею» державної зради (ст. 111 КК України), а саме переходу у 2014 році на службу до окупаційних судових органів на посаду заступника голови так званого «Сакського районного суду Республіки Крим». У своїй роботі «суддя» незаконно застосовувала законодавство держави-окупанта та ухвалювала рішення від імені РФ, хоча достеменно знала, що на території півострова діють виключно норми українського законодавства та міжнародного гуманітарного права.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.

кількість переглядів: 1432