Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.08.2022

Незаконний призов на службу до армії РФ: заочно судитимуть «військового комісара» окупованого півострова

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Обвинувачений, упродовж 2014-2020 років, перебуваючи на посаді «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим», на час проведення на півострові 11 незаконних призовних кампаній, здійснив примусовий призов кримчан у відповідних районах на строкову військову службу до армії РФ.  
 
Таким чином, «військовий комісар» реалізовував політику держави-окупанта, спрямовану на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил РФ. Вказані дії є порушенням ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка передбачає заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах. 
 
Досудове розслідування здійснювалося СУ ГУ СБУ в АР Крим.
 
Всього, починаючи з 2015 року, держава-окупант провела в Криму 15 незаконних призовних кампаній до збройних сил РФ. За цей період на військову службу призвано понад 34 тисячі кримчан, проте, наразі на півострові відбувається прихована мобілізація, тому кількість призваних може бути значно більшою.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.

кількість переглядів: 1951