Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
08.09.2022

Незаконне перевезення українського зерна через окупований Крим: повідомлено про підозри ще двом капітанам російських суден

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя встановила та повідомила про підозри ще двом капітанам російських суден, які приймали участь у незаконній схемі перевезення окупантами українського зерна з Криму до третіх країн. Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію півострова Крим (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.
 
Встановлено, що двоє громадян РФ, капітани суден «Матрос Кошка» та «Амур-2501» під прапорами РФ, здійснили 6 незаконних заходів та виходів до/з закритого Севастопольського морського торговельного порту. Підозрювані забезпечували завантаження суден зерном, яке окупанти незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України та перевезення його до третіх країн.
 
Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітани суден періодично вимикали «AIS» (Автоматична ідентифікаційна система) та вносили до неї фіктивні відомості щодо курсу суден, які прямували нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого Криму.
 
Таким чином, своїми діями та рішеннями, підозрювані заподіяли шкоду інтересам держави, порушивши суверенітет та територіальну цілісність  України.
 
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим та м. Севастополі.
 
Раніше, за клопотаннями прокуратури автономії судом накладено арешти на 12 суден-порушників, які причетні до цієї схеми перевезення награбованого зерна, а також повідомлено про підозри двом капітанам російських суден - «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев» за ч. 2 ст. 332-1 КК України.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 1835