Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.09.2022

Незаконне видворення українців з Криму: заочно судитимуть окупаційну суддю

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, скерувала до суду обвинувальний акт стосовно «заступниці голови» окупаційного Алуштинського міського суду Республіки Крим. Дії обвинуваченої кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Достовірно знаючи про наявність міжнародного збройного конфлікту на території півострова Крим (його окупацію), нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, обвинувачена безпосередньо брала участь у реалізації політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення півострова та фактично забезпечила незаконну депортацію українців з Криму.
 
Окупаційна суддя, керуючись законодавством РФ, незаконно ухвалила рішення про видворення громадянина України з території півострова у зв’язку з, нібито, відсутністю у нього дозвільних документів та порушенням «правил перебування на території РФ». При цьому, громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту на законних підставах перебували на території півострова Крим, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, а отже, не могли бути примусово переміщені чи депортовані з місць свого проживання.
 
Фактично з самого початку окупації півострова, РФ розпочала реалізацію політики, спрямованої на зміну демографічного складу населення півострова та витіснення українських громадян з його території. За вісім з половиною років окупації, прокуратурою автономії зафіксовані численні факти умисних вбивств, викрадень, катувань, незаконних кримінальних переслідувань громадян України за релігійними, політичними, етнічними та іншими мотивами. Кінцева мета цієї політики полягає у витісненні з Криму громадян України, незгодних з окупаційним режимом та заселенні півострова громадянами РФ, що є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.
 
Нагадаємо, що обвинувальний акт щодо вчинення вказаною суддею державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України) знаходиться на розгляді суду. 
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 1417