Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
19.09.2022

Незаконні археологічні розкопки в Криму: прокуратура автономії підозрює двох керівників окупаційних установ

Прокуратура автономії підозрює двох керівників окупаційних установ у проведенні ряду незаконних археологічних розкопок на території окупованого півострова та пошкодженні об’єктів культурної спадщини України. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 4 ст. 298 КК України. 
 
Підозрювані тривалий час працюють у сфері дослідження археології та обіймають керівні посади у створених окупаційною адміністрацією Інституті археології Криму та Науково – дослідницькому центрі історії та археології Криму. Після окупації півострова, а саме з 2015 року до 2022 року, вказані особи керували проведенням незаконних археологічних розкопок на території печерного міста «Ексі-Кермен», об'єкті культурної спадщини національного значення. При цьому, жодних дозвільних документів на проведення археологічних розвідок та розкопок від компетентних органів України, вони не отримували.
 
Протягом 8 років окупації, РФ та її окупаційна адміністрація сприяє проведенню незаконних археологічних розкопок й розвідок на території півострова, що спричиняє руйнування об’єктів культурної спадщини України. Також окупанти проводять незаконні реставрації таких об’єктів задля викривлення історії Криму та демонстрації її «російської» складової.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 1499