Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
21.09.2022

Незаконний вирок Наріману Джелялу та братам Ахтемовим - це наслідок роботи «репресивної машини» окупантів з переслідування українців в Криму

Сьогодні, 21 вересня 2022 року, окупаційний Верховний суд Криму виніс черговий незаконний вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, а також Асану та Азізу Ахтемовим. Громадян України звинуватили у вчиненні «диверсії» на території окупованого Криму та засудили:
Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі
Асан Ахтемов до 15 років позбавлення волі
Азіз Ахтемов до 13 років позбавлення волі.
 
«Насправді, правоохоронна та судова системи в Криму – це єдина «репресивна машина», ціллю якої є лише переслідування та залякування цивільного населення півострова, в тому числі, корінного кримськотатарського народу. Під її «колеса» потрапляють всі ті, хто займає проукраїнську позицію, громадяни, що не змирилися з окупацією, беззаконням і терором на півострові. Показово, що Нарімана Джеляла затримали в минулому році відразу після участі в Саміті Кримської платформи. Затримання пов’язано з його громадською та політичною діяльністю, висвітленням злочинів окупантів, свободою слова та боротьбою за права людини» - зазначає керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний, він також додав, що усі факти вчинення злочинів РФ та її окупаційною адміністрацією в Криму, у тому числі, відносно кримських татар, фіксуються в кримінальних провадження прокуратури автономії.
 
У травні цього року, ми, спільно з громадськими організаціями, направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду чергові докази систематичного переслідування кримських татар на окупованому півострові за політичними, етнічними та релігійними ознаками. До цього повідомлення увійшов і кейс Нарімана Джеляла та братів Ахтемових разом з доказами того, що вони зазнали тяжких фізичних або психічних страждань під час утримання під вартою. Зважаючи на масовість здійснюваних окупантами катувань, обшуків, затримань, порушень прав на справедливий судовий процес, прокуратура обґрунтувала позицію про вчинення щодо корінного кримськотатарського народу злочину проти людяності, передбаченого ст. 7 Римського статуту МКС.
 
«Нещодавно ми повідомили про підозри у вчиненні воєнного злочину окупаційним слідчому та судді, які причетні до незаконного кримінального переслідування та засудження Нарімана Джеляла та братів Ахтемових» - повідомляє керівник прокуратури автономії.

кількість переглядів: 3362