Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.09.2022

Ігор Поночовний: «Мобілізація, яку проводить РФ в окупованому Криму - черговий воєнний злочини проти громадян України, що мешкають на півострові»

Починаючи з 2015 року російська влада незаконно примушувала кримчан служити в її збройних силах, щонайменше 34 тисячі осіб потрапили до ЗСРФ. Але і цього виявилось замало, тому з 21 вересня цього року кримчан примушують помирати за ідеї «руського міра» у війні проти своїх же громадян. Про це інформує керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.
 
Відповідно до ст. 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах. Однак, виконуючи указ Путіна, окупаційна влада РФ в Криму, за допомогою створених призовних комісій та штабів, проводить незаконну мобілізацію. Повістки кримчанам роздають на всій території півострова, особливо в місцях, де переважно проживають кримські татари.
 
«Наразі, покинути територію півострова можливо тільки з дозволу військкоматів, які звісно таких дозволів не дають. Фактично, кримчани знаходяться перед вибором: смерть на війні або десять років російської в’язниці. У зв’язку з цим, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі» - додає керівник прокуратури.
 
Рекомендуємо мешканцям півострова, за можливості, будь-яким способом покидати територію Криму, ухилятись від отримання повісток та походів до військкоматів, детальні рекомендації розробило Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим  посилання. Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових, не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Адже, в такому випадку ви будете відповідати за свої дії, як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово. За найменшої можливості, здавайтесь у полон Збройним Силам України. Як це зробити, читайте за посиланням https://t.me/Koord_shtab/131.
 
Якщо ви отримали повістку з військкомату, вас примусово мобілізували або у вас наявні відомості про інших примусово мобілізованих осіб – надсилайте інформацію до прокуратури автономії. Задля цього функціонує гаряча лінія + 38 (096) 700 1600, у тому числі у месенджерах Telegram, Viber, Whatsapp та Signal. Також інформацію можна надіслати на електронні пошти [email protected] та [email protected] .
 
Інформація буде перевірена у рамках відповідного кримінального провадження та врахована при вирішенні питання про наявність чи відсутність у ваших діях складу злочину. Така інформація буде підтвердженням того, що ви не «доброволець» з Криму, який вирішив взяти участь у «СВО».
 
Наголошуємо! Якщо Ви добровільно приєднаєтесь до ЗС РФ та візьмете участь у війні проти України, ваші дії будуть кваліфіковані, як злочин проти основ національної безпеки.
 
Окрім офіційної сторінки в Facebook додатково ви можете швидко дізнаватись інформацію в: Telegram-каналі https://t.me/prokark та Тwitter https://twitter.com/Crimea_Prok.

кількість переглядів: 555