Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
04.10.2022

Катування українців в Криму: підозрюється колишній ватажок незаконного збройного формування «ДНР», який також причетний до окупації півострова

Прокуратура автономії повідомила про підозру громадянину РФ, активному учаснику подій, які призвели до окупації кримського півострова, саме він пізніше став одним із ватажків незаконного збройного формування, яке діяло на Донеччині. Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України). Санкції статей передбачають до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Підозрюваний активно сприяв окупації ЗС РФ території Автономної Республіки Крим. У березні 2014 року, перебуваючи у м. Сімферополь, підозрюваний разом зі спільниками викрав трьох громадян України через їх публічну демонстрацію проукраїнської позиції в Криму та спротив окупації півострова. Тримаючи потерпілих у міському військкоматі, особисто застосовував до двох з них погрози, тортури, насильство та наносив тілесні ушкодження вважаючи, що вони можуть перешкодити проведенню незаконного референдуму щодо входження АР Крим до складу РФ. 
 
Такі дії вказаного громадянина прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни та є воєнним злочином.
 
Досудове розслідування кримінального провадження здійснюється СУ ГУ НП в АР Крим і м. Севастополі.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 2996