Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
05.10.2022

Проведення псевдоголосування на території окупованого Криму: прокуратура автономії розпочала кримінальні провадження

Нещодавно на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, за підготовленим РФ сценарієм та заздалегідь відомими результатами, окупанти намагались зобразити проведення волевиявлення громадян. При цьому, вони не обмежились територіями, де зараз тривають бойові дії і втягнули Крим в історію з черговим псевдореферендумом.

Так, на території окупованого півострова в містах Сімферополь, Євпаторія, Ялта, Керч та Джанкой росіяни організували «виборчі дільниці», на яких мешканці Криму могли взяти участь у юридично нікчемному волевиявленні.

У зв’язку з цим, прокуратура автономії розпочала низку кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, що передбачені статтями 110 та 111-1 КК України, тобто посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та колабораційна діяльність.

Проведення «референдумів», відповідно до Конституції України, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України. Виключно маніпуляцією є і посилання РФ на Статут ООН щодо реалізації принципу самовизначення народів, оскільки на території нашої держави - проживає народ України. Враховуючи юридичну нікчемність проведених окупантами заходів, ні Україна, ні міжнародна спільнота не визнають псевдореферендумів та будь-яких подальших спроб РФ легітимізувати їх результати.

Схожий сценарій РФ відпрацювала на території окупованого півострова у 2014 році, а отже це матиме і схожі юридичні наслідки - кримінальну відповідальність громадян за участь в організації та проведенні «голосування» чи публічні заклики до його проведення, зокрема, на території окупованого Криму.

кількість переглядів: 2732