Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
12.10.2022

Підтримка дій агресора та виправдовування війни проти України: прокуратура автономії повідомила про підозру «кримському сенатору»

 
Прокуратура автономії повідомила про підозру «кримському сенатору» (раніше посада мала назву - член Ради Федерації РФ від окупаційної влади Республіки Крим). Дії підозрюваної кваліфіковано як виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України) та колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України). Санкція за вказані злочини передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.
 
З моменту окупації півострова Крим Збройними силами РФ у 2014 році, підозрювана перейшла на бік окупантів та активно почала будувати свою «кар’єру». Спочатку її призначено членом Ради Федерації Федеральних зборів Росії від окупаційної адміністрації РФ в Криму, та у 2019 році призначено повторно.
 
Після повномасштабного вторгнення РФ до України, у квітня цього року, підозрювана неодноразово виступала на пропагандистських ресурсах країни-агресора. У своїх промовах вона публічно підтримувала незаконні дії держави-окупанта, спрямовані на підтримку війни в Україні,  виправдовувала збройну агресію РФ проти України та здійснювала глорифікацію, тобто прославлення її учасників.
 
Зокрема, у своїх виступах підозрювана неодноразово закликала до  необхідності активізації «спецоперації», продовження вчинення російською армією воєнних злочинів та злочинів проти людяності на українській території, а також висловлювала вдячність «захисникам» та «визволителям».   
Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі. Оперативний супровід здійснювало ГУ СБУ в АР Крим.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.


кількість переглядів: 2713