Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
22.11.2022

Незаконне перевезення українського зерна через окупований Крим: прокуратура автономії повідомила про підозру ще одному капітану російського судна

Цьогоріч окупанти використовували морські порти кримського півострова як своєрідний логістичний хаб в "сірій зоні" для перевезення та збуту награбованого в Україні зерна. Прокуратура автономії продовжує системну роботу щодо встановлення учасників та причетних до організації незаконної схеми перевезення росіянами українського зерна з Криму до третіх країн.
 
Сьогодні, повідомлено про підозру ще одному капітану російського судна під назвою «Капітан Корчін». Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.
 
Громадянин РФ, капітан вказаного судна під прапором РФ, здійснив 3 незаконні заходи та виходи до/з закритого Севастопольського морського торговельного порту. Підозрюваний забезпечував завантаження судна зерном, яке окупанти незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України.
 
Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав «AIS» (Автоматична ідентифікаційна система) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого Криму.
 
Нагадаємо, що в рамках цієї схеми, прокуратура автономії повідомила про підозри директору російської компанії-власниці суден, що використовуються у схемі перевезення награбованого зерна через окупований Крим, а також 4 капітанам російських суден (ч. 2 ст. 332- 1 КК України). За клопотаннями прокуратури автономії судом накладено арешти на усі вказані судна-порушники, які причетні до вказаної схеми.
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим та м. Севастополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1091