Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
05.11.2022

Незаконна депортація українців з Криму: прокуратура автономії встановила та повідомила про підозри ще двом окупаційним суддям

Прокуратура автономії повідомила про підозри двом окупаційним суддям незаконно створеного Євпаторійського міського суду Республіки Крим. Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі.

Достовірно знаючи про окупацію українського Криму Збройними Силами РФ, підозрювані  безпосередньо брали участь у реалізації політики держави-окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова та фактично забезпечували незаконну депортацію українців.

Підозрювані, керуючись законодавством РФ, ухвалили рішення про видворення українців з території півострова. Своє рішення вони мотивували, нібито, відсутністю  дозвільних документів та порушенням «правил перебування на території РФ». Однак, громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права і не потребують жодних додаткових документів. Тобто окупаційна влада не має законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання.

Фактично з самого початку окупації півострова, РФ розпочала зміну демографічного складу населення півострова. Кінцева мета якої полягає у витісненні з Криму громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселенні півострова громадянами РФ. Усі ці дії є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, положень Конвенції про захист цивільного населення 1949 року.

Досудове розслідування здійснюється  СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі; оперативний супровід ГУ СБУ в АР Крим.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 431