Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.12.2022

За вчинення воєнного злочину засуджено двох колишніх працівників СБУ, що катували активіста в окупованому Криму

За публічного обвинувачення прокуратури автономії двох колишніх працівників СБУ Криму заочно засуджено до 9 та 10 років позбавлення волі. 

«Це перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) з початку міжнародного збройного конфлікту в Криму. Прокурори в суді довели, що засуджені ув’язнили та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка», - інформує керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний. 

Після окупації півострова ЗС РФ у 2014 році, колишні працівники СБУ почали співпрацювати з ворогом та перейшли на службу до так званого управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополь.
На початку 2015 року «співробітники ФСБ» у м. Сімферополь викрали, а надалі ув’язнили українського активіста, учасника Революції Гідності Олександра Костенка. До нього застосовувались катування електричний струмом, фізичне насильство та погрози. Такими методами засуджені намагалися отримати зізнання у злочині, якого активіст не вчиняв, а саме у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у 2014 році на Майдані Незалежності у м. Києві. 

Через декілька місяців окупанти вже розпочали суд над потерпілим. Обвинувачення проти нього представляла колишня окупаційна «прокурорка» Криму Наталія Поклонська. Пізніше за цю справу вона отримала звання «генерала». 

Отже, суд визнав винними «працівників» незаконно створеного УФСБ у вчиненні воєнного злочину, що полягає у катуванні і незаконному ув’язненні громадянина України та є серйозним порушенням ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

кількість переглядів: 802