Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.01.2023

Віталій Секретар: «Після повномасштабного вторгнення РФ кожна дитина, яка залишилася в Криму, потенційно може бути втягнута у збройний конфлікт»

Цього тижня відбувся черговий, Десятий раунд консультацій Україна-ЄС з питань правових наслідків тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Участь у складі української делегації взяв перший заступник керівника прокуратури автономії Віталій Секретар. Сторони обговорили широкий спектр питань, пов’язаних із процесом деокупації та реінтеграції українського півострова. 

У своєму виступі Віталій Секретар висвітлив актуальну інформацію щодо порушення прав і свобод людини в Криму. Зокрема, звернув увагу на незаконні переслідування кримчан та їхнє подальше ув’язнення окупаційними органами правопорядку. Також він підняв проблему мілітаризації неповнолітніх та наголосив, що після повномасштабного вторгнення РФ кожна дитина, яка залишилася в Криму, потенційно може бути втягнута у збройний конфлікт.

«Уявлення дітей на тимчасово окупованому півострові про Україну повністю деформоване постійним військово-патріотичним вихованням і пропагандою. За 9 років окупації Росія перетворила Крим у «півострів страху» і зараз, переслідування та покарання кримчан за прояв будь-якої проукраїнської позиції, стали ще жорстокішими», – зауважив перший заступник керівника прокуратури автономії.
Учасники консультацій також обоворили порушення міжнародного гуманітарного права окупаційною адміністрацією РФ, стан справ у сфері невизнання Євросоюзом спроби анексії АР Крим та санкції ЄС щодо РФ у цьому зв’язку.

Загалом, це ключовий діалоговий майданчик, де щороку порушується широке коло проблемних питань, пов’язаних із тимчасовою окупацією території півострова РФ.

Прокуратура автономії є постійним учасником української сторони, упродовж останніх п’яти років, адже надзвичайно важливо інформувати європейську сторону щодо злочинів, які вчиняє окупант у Криму.


Довідково: Участь у консультаціях взяли представники Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Міністерства юстиції України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, Представництва України при Європейському Союзі, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Сторона ЄС була представлена уповноваженими співробітниками Європейської служби зовнішньої діяльності та Європейської Комісії.


кількість переглядів: 427