Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.03.2023

Переслідування журналістів на окупованому півострові: заочно судитимуть двох співробітників ФСБ

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох співробітників окупаційного УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю, які переслідували українську журналістку в Криму.

Обвинувачені, будучи працівниками Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, після тимчасової окупації півострову у лютому 2014 року, зрадивши присязі, перейшли на бік ворога, обійнявши посади старшого слідчого-криміналіста та спеціаліста І категорії (експерта) сформованих окупаційною владою підрозділів «УФСБ Росії по Республіці Крим і місту Севастополю».

Реалізуючи політику держави-окупанта щодо згортання свободи слова, утисків та порушення прав журналістів у Криму, «правоохоронці» здійснювали кримінальне переслідування української журналістки у зв’язку з її професійною діяльністю, а саме за публікацією статей, у яких об’єктивно висвітлювалися події на території півострову після окупації. 

У рамках сфабрикованої «кримінальної справи», з метою здійснення психологічного тиску, у березні 2015 року «слідчі»  незаконно проникли до квартири потерпілої та її батьків у Красногвардійському районі Автономній Республіці Крим. Всупереч волі власників житла, погрожуючи застосуванням насильства у разі опору або непокори, незаконно провели обшук, висуваючи вимоги щодо надання фактично відсутніх речей та документів. Також ними були вилучені речі та документи, які належали особисто журналістці і могли бути пов'язані із здійсненням нею професійної діяльності.

У результаті незаконних дій окупаційних правоохоронців потерпілій обмежено в’їзд на територію півострова.

Дії обвинувачуваних кваліфіковано як:
- переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, здійснюване групою осіб за попередньою змовою (ч. 2  ст. 171 КК України);
- незаконне проникнення до житла, незаконне проведення в ньому обшуку з погрозою застосування насильства (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 162 КК України)
- державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України).
 
Санкція найтяжчої статті передбачає позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 


кількість переглядів: 1091