Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
31.03.2023

Перевозив через Крим награбоване українське зерно: підозрюється ще один капітан судна РФ

Прокуратура автономії повідомила про підозру ще одному капітану, який причетний до перевезення викраденого українського зерна.

Встановлено, що громадянин РФ у 2022 та 2023 роках здійснив 3 заходження на російському судні «Альтарф» (раніше мало назву «Кудьма-4») до закритого морського торговельного порту «Севастополь» для завантаження награбованим українським збіжжям. 

Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав «AIS» (Автоматична ідентифікаційна система) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого півострова.

Дії підозрюваного кваліфіковано за фактом порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.
 
Після повномасштабного вторгнення в Україну, Росія почала активно використовувати тимчасово окупований Крим як «сіру зону» для перевезення та подальшого збуту награбованого українського зерна до третіх країн. Тому прокурори автономії продовжують наполегливо працювати задля встановлення усіх причетних до організації цієї незаконної схеми. Зокрема, вже повідомлено про підозри окупаційному міністру «сільського господарства Республіки Крим», директору компанії-власниці кораблів РФ та 9 капітанам російських суден (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1213