Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.04.2023

Незаконна депортація кримчан із території півострова: підозрюється ще одна окупаційна суддя

Прокуратура автономії повідомила про підозру окупаційній судді, яка причетна до депортації цивільного населення з Криму. Дії підозрюваної кваліфіковано за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст 438 КК України). Їй загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Встановлено, що після окупації півострова російськими збройними силами жінка зрадила присязі на вірність українському народу. У 2014 році вона перейшла на службу до незаконно створених окупантами судових органів та обійняла посаду судді «Ялтинського міського суду Республіки Крим».

Надалі підозрювана брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму. Зокрема, вона ухвалила незаконне рішення про депортацію громадянина України з території окупованого півострова, мотивувавши його нібито відсутністю у кримчанина паспорта громадянина РФ.

При цьому, підозрювана достовірно знала, що з 2014 року, внаслідок окупації півострова Збройними силами РФ, жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Тому її дії є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусову депортацію осіб з окупованої території.

Нагадаємо, що за фактом державної зради (ч.1 ст. 111 КК України) обвинувальний акт стосовно цієї «служительки Феміди» вже знаходиться на розгляді в суді.

Окрім того, нещодавно за процесуально керівництва прокуратури автономії вперше в Україні винесено вирок за депортацію цивільного населення з Криму.


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1112