Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
23.05.2023

Незаконні пасажирські перевезення до окупованого Криму: підозрюється гендиректор російської авіакомпанії «Іжавіа»

Прокуратура автономії повідомила про підозру генеральному директору російської авіакомпанії «Іжавіа». Його підозрюють в організації незаконного перевезення осіб через державний кордон України до окупованого півострова (ч. 3 ст. 332 КК України). 

Встановлено, що підозрюваний, обіймав  посаду генерального директора авіакомпанії «Іжавіа». Користуючись своїм службовим становищем та маючи відповідний функціонал, він організував схему, що полягала у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, з РФ на територію окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку. 

Регулярні рейси здійснювалися після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон, а також всупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України.

Під час планування польотів компанія підтримувала координацію з російськими органами державного управління, зокрема Росавіацією.

Загалом, під керівництвом підозрюваного, авіакомпанія з 2018 по 2023 роки здійснила щонайменше 150 рейсів до тимчасово окупованого Криму, всупереч нормам міжнародного права та українського законодавства. Керівнику авіакомпанії загрожує до дев’яти років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється ГУНП в АР Крим та м. Севастополя. Оперативний супровід - ГУ "І" ДЗНД СБУ.


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 345