Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
30.11.2021

Наказ скласти зброю та не чинити опір російським військовим під час окупації півострова: заочно судитимуть колишнього командувача ВМС України

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього контрадмірала та командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України.
 
Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) КК України.
 
Вказаний громадянин України у 1992 році присягнув на вірність українському народові, взявши на себе обов’язок обороняти й захищати Україну та розпочав військову службу ЗСУ.
 
 
Указом виконувача обов’язків Президента України, 1 березня 2014 року, обвинуваченого призначено командувачем ВМС ЗСУ. Відповідно до законодавства, вказана посада передбачає обов’язок стримувати, локалізувати i нейтралізувати збройні конфлікти, а при необхідності - надати відсіч збройній агресії з моря як самостійно, так і у взаємодії з іншими підрозділами 3СУ. Однак, обвинувачений, об’єднавшись у злочинну організацію з іншими особами, які сприяли окупації Росією півострова Крим, вирішив  стати на шлях державної зради.
 
 
Одразу після призначення на зазначену посаду, обвинувачений публічно виступив перед особовим складом ВМС ЗСУ та представниками ЗМІ. У своїй промові контрадмірал заявив, що відмовляється виконувати будь-які рішення, накази та розпорядження української влади та зобов’язався виконувати накази самопроголошеної окупаційної влади в Криму. До того ж, обвинувачений, наказав підпорядкованим військовим підрозділам скласти зброю, не здійснювати супротиву ЗС РФ та перейти під командування окупантів.
 
Таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачений сприяв іноземній державі та її окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 2324