Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.02.2018

Хронологію подій, які відбувались під стінами ВР АРК 26 лютого 2014 року, відновлено похвилинно

Прокуратурою Автономній Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами незаконного перешкоджання представниками проросійських організацій проведенню мітингів на підтримку територіальної цілісності України із застосуванням фізичного насильства, побиття громадян, яке мало місце 26.02.2014 біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим, а також неналежного виконання службових обов’язків працівниками правоохоронних органів, які забезпечували охорону громадського порядку. Досудове розслідування у ньому здійснюється Головним управлінням Національної поліції в Автономній Республіки Крим та м. Севастополі.

«З першого дня мого призначення на посаду прокурора Автономної Республіки Крим, розуміючи, що події, які відбувались під стінами Верховної Ради в Сімферополі 26 лютого 2014 року, лягли в основу окупації нашої території, розслідування цього кримінального провадження було на особливому контролі», - зазначає прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, завдяки організованій роботі слідчого відділу Головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі та прокуратури АР Крим вдалося похвилинно встановити події, які відбувались цього дня, потерпілих осіб, співробітників правоохоронних органів та їх керівництво, які повинні були забезпечити організацію та охорону громадського порядку.

Окрім цього, встановлено, що на мобільні телефони С. Аксенова протягом цього дня постійно надходили дзвінки від абонентів Російської Федерації.

«Досить важливим фактом є те, що зі сторони проросійських активістів, які стояли с гаслами від’єднання півострову від України, були перевдягненні військові регулярних військ Російської Федерації, які в подальшому брали активну участь у захоплені аеропортів, адміністративних будівель та військових частин. Також, під час проведення мирного мітингу за територіальну цілісність України  були присутні кубанські козаки. Зауважу, що обидві категорії цих осіб не мають ні якого відношення до волевиявлення населення півострову», - пояснив прокурор автономії.

На сьогоднішній день трьом особам, а саме керівникам правоохоронних органів, повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст.367 ч.2 КК України. Вони оголошені у розшук. Слідством встановлено, що наслідком їх халатного ставлення до виконання службових обов’язків з забезпечення охорони громадського порядку під час мітингу відбулися зіткнення між сторонами, в результаті чого 16 осіб отримали тілесні ушкодження та 2 людини загинули.

кількість переглядів: 5627