Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
10.10.2018

Затверджено Cтратегію розвитку прокуратури Автономної Республіки Крим в умовах тимчасової окупації на 2019 – 2021 роки

Сьогодні, 10 жовтня 2018 року, Генеральний прокурор України Юрій Луценко та прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов презентували громадськості, представникам державних органів, дипломатичних представництв, журналістам та підписали “Стратегію розвитку прокуратури Автономної Республіки Кримв умовах тимчасової окупації на 2019-2021 роки". Стратегія закріплює особливості роботи прокуратури АР Крим щодо захисту прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави на території окупованого півострова з використанням як національних, так і міжнародних правових механізмів та судових інституцій.

“Стратегія розвитку прокуратури Автономної Республіки Крим в умовах тимчасової окупації на 2019-2021 роки” покликана окреслити підходи роботи прокуратури автономії в умовах спроби анексії та збройного конфлікту з боку Російської Федерації з урахуванням норм  міжнародного гуманітарного права.

Стратегія була розроблена за допомогою наукових установ, міжнародних партнерів та громадських організацій. Вона поділена на розділи, в яких зафіксовано рамкові підходи та окремі елементи правосуддя перехідного періоду: адаптація з метою ефективного виконанння функцій в умовах окупації; забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень; збирання належної доказової бази для розгляду в національних та міжнародних судових інстанціях; розвиток відносин з міжнародними судами та організаціями; меморалізація жертв порушень прав людини та забезпечення відновлювального процесу; ефективна комунікація; сучасна та ефективна система управління людськими ресурсами та розвиток професійного потенціалу; ефективна та захищена передача та зберігання даних.

Виступаючи під час презентації Стратегії, Генеральний прокурор України Юрій Луценко зазначив, що прокуратура АР Крим є інноваційною прокуратурою, яка застосовує нові підходи до організації роботи та використовує норми міжнародного гуманітарного права.

«Прокуратура Автономної Республіки Крим фактично формує правосуддя перехідного періоду. Прокуратура Криму має займатися ретельною фіксацією воєнних злочинів і злочинів проти людства і з цим ключовим завданням вона добре справляється. Також вона має притягувати винних у цих злочинах осіб та працювати для майбутнього відшкодування збитків, у тому числі державі Україна і громадянам, які потерпіли від дій окупантів та їхніх поплічників», – повідомив Юрій Луценко.

"Глибоко переконаний, що наша робота по впровадженню підходів Стратегії забезпечить притягнення до відповідальності винуватих у порушенні законів України та норм міжнародного гуманітарного права як в національних українськиї судах, так і в міжнародних судових інстанціях, таких як Міжнародний кримінальний суд», – зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Також, на думку Генерального прокурора, необхідно готувати резерв працівників прокуратури, які почнуть працювати в органах прокуратури деокупованого півострову Крим.

Текст презентації та Стратегії в форматі PDF доступний для скачування за посиланням українською та англійською мовами:
 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 1681