Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
31.07.2019

Прокуратура АР Крим підозрює суддю окупаційного суду у порушенні законів та звичаїв війни

Прокуратура АР Крим та слідчі СВ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі повідомили про підозру судді незаконно створеного «Железнодорожного районного суда города Симферополь» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).
 
Вказана суддя, реалізуючи політику держави-окупанта спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення в Криму, протягом лютого-вересня 2017 року, в порушення норм Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, здійснювала розгляд кримінальної справи відносно українського журналіста, незаконно застосовуючи кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство Російської Федерації на території окупованого півострова Крим. Також проігнорувавши надані ним беззаперечні докази, що спростовували висунуте обвинувачення, суддя позбавила останнього права на справедливий судовий процес, що є серйозним порушенням вказаної Конвенції.
 
За результатами розгляду зазначеної кримінальної справи, 22.09.2017 суддею незаконно винесено вирок та визнано українського журналіста винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).
 
«Політика переслідування українського населення в Криму, запроваджена Російською Федерацією з 2014 року, має на меті знищення будь яких проявів української ідентичності на півострові.  Незаконні вироки щодо кримчан, які відкрито виступають проти окупації, додаткове цьому підтвердження. Проте, кожен представник окупаційної влади має пам’ятати, що нехтування положеннями міжнародного гуманітарного права, які регулюють правила та звичаї війни – це воєнний злочин, який не має строків давності» – зазначив заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний.


кількість переглядів: 3988