Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.07.2021

Понад 30 тисяч кримчан незаконно призвано до армії держави-окупанта: «військовому комісару Республіки Крим» повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру окупаційному «військовому комісару Республіки Крим» у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
 
 
Слідством встановлено, що підозрюваний, громадянин Російської Федерації, у квітні 2017 року був призначений окупаційною владою на посаду «військового комісара Республіки Крим». Обіймаючи вказану посаду, підозрюваний здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, яка спрямована на організацію та проведення незаконних примусових призовних кампаній кримчан до лав збройних сил держави-окупанта.  Відтак, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, підозрюваний  координував, а також організовував проведення призовних кампаній кримчан по території півострова.
 
 
 «Незаконні призовні кампанії, які держава-окупант та її окупаційна адміністрація реалізує на півострові, окрім того, що є воєнним злочином, також розглядається нами в контексті політики РФ, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова. Кримчан фактично змушують покидати півострів задля уникнення незаконного призову на службу або кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби.
 
 
Наразі, органи правопорядку автономії встановили та повідомили про підозри 8 військовим комісарам різних районів окупованого Криму, які, починаючи з 2015 року, безпосередньо організовують та проводять на півострові вказані незаконні призовні кампанії. В результаті таких «заходів» понад 30 тисяч кримчан було призвано на службу до армії держави- окупанта» - підсумував заступник керівника прокуратури автономії Наріман Сулейманов.
 
 
Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.  Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 

Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).


кількість переглядів: 4965