Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.09.2021

Сприяння становленню окупаційних судових органів на півострові та незаконне адміністративне переслідування активістів: до суду скеровано обвинувальні акти щодо двох суддів

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, у порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно колишніх суддів АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.
 
У ході досудового розслідування встановлено, що обвинувачені, після окупації півострова у 2014 році, зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених «Бахчисарайського районного суду Республіки Крим» та «Білогірського районного суду Республіки Крим».  Займаючи вказані посади, «судді», незаконно винесли постанови про визнання чотирьох активістів кримськотатарського національного руху винними у, нібито, організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ). Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли кримські татари перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін., виступаючи проти окупації півострова та у зв’язку із забороною в’їзду до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Саме ці дії активістів і було кваліфіковано окупантами як «адміністративне правопорушення» та притягнуто їх до «відповідальності».
 
Окрім цього, обвинувачені приймали незаконні рішення у низці судових (адміністративних, кримінальних, цивільних) справ, тим самим надавши допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова, на відправлення правосуддя за російським законодавством.
 
Таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачені сприяли становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.
Досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.
 

кількість переглядів: 2527