Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
03.08.2022

Вчинення ряду тяжких злочинів задля придушення супротиву окупації півострова: заочно судитимуть керівника «Самооборони Криму»

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України, керівника 4 роти незаконного збройного формування «Самооборона Криму», який обвинувачується у вчиненні ряду тяжких злочинів під час окупації півострова.
 
Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни), ч. 4 ст. 260 (участь у складі незаконних збройних формувань) ч.1 ст.111 (державна зрада), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України), та ч. 2 ст. 296 (хуліганство) КК України.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у лютому 2014 року обвинувачений був призначений окупантами командиром 4 роти НЗФ «Самооборона Криму», що незаконно діяла на території півострова. Під його керівництвом «самооборонівці», спільно з іншими підрозділами НЗФ та ЗС РФ, брали участь у захопленні міжнародного аеропорту Сімферополь та інших адміністративних будівель, що дало змогу російським військам контролювати повітряний простір над півостровом.
 
За даними слідства, обвинувачений причетний до ряду викрадень та катувань громадян України. Так, 11 березня 2014 року «самооборонівець» незаконно затримав та спричинив тілесні ушкодження активістам «Євромайдан Крим», а також групі журналістів, які об’єктивно висвітлювали події окупації Криму. Надалі, у березні 2014 року, «командир роти» разом з підлеглими вчинив хуліганські дії із застосуванням фізичної сили відносно тодішнього депутата Одеської облради, а нині народного депутата України.
 
Пізніше, обвинувачений був нагороджений представниками окупаційної адміністрації РФ в Криму медалями «За захист Криму», «За повернення Криму» та іншими псевдо нагородами.
  
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 2338