Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.09.2022

Незаконне кримінальне переслідування Нарімана Джеляла: прокуратура автономії підозрює окупаційних слідчого та суддю

Прокуратура автономії повідомила про підозри «старшому слідчому» незаконно створеного управління ФСБ по Республіці Крим, а також судді окупаційного Київського районного суду м. Сімферополя, які причетні до незаконного кримінального переслідування першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.
 
Про це інформує керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний та зазначає, що дії підозрюваних кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).
 
«Показово, що незаконне кримінальне переслідування кримського активіста та політика Нарімана Джеляла окупанти розпочали відразу після його участі у минулорічному саміті «Кримської платформи» у Києві. Звісно, затримання пов’язане з його громадською та політичною діяльністю, висвітленням злочинів окупантів, свободою слова та боротьбою за права людини. Таким чином окупанти намагаються дискредитувати українське населення півострова показавши їх «злочинцями». Однак, ні в України, ні в цивілізованого світу не залишилось жодних сумнівів з приводу того, хто справжній злочинець та має понести належну відповідальність» - зазначає керівник прокуратури автономії.
 
Достовірно знаючи про наявність міжнародного збройного конфлікту на території півострова Крим (його окупацію), нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, підозрювані брали безпосередню участь в реалізації політики держави окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення окупованого Криму та витіснення українських громадян з його території, шляхом незаконного кримінального переслідування окремих груп населення.
 
Виконуючи вказівки кураторів з РФ, «слідчий», у вересні минулого року незаконно порушив кримінальну справу відносно першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та ініціював перед окупаційним судом питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
У свою чергу, «суддя» незаконно створеного Київського районного суду м. Сімферополя ігноруючи те, що правосуддя на півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, незаконно здійснював розгляд клопотань про обрання та продовження запобіжного заходу Джелялу.  
 
Таким чином, підозрювані порушили закони та звичаї війни (ч.1 ст. 438 КК України), зокрема, норми міжнародного гуманітарного права, передбачені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
Досудове розслідування здійснюється CУ ГУ СБУ в АР Крим.

кількість переглядів: 2407