Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.02.2024

Захоплення аеродрому «Бельбек» та Штабу ВМС ЗСУ: судитимуть керівника незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя»

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно керівника незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя», що діяло на півострові під час активної фази окупації. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. 
 

Слідством встановлено, що до окупації Криму в 2014 році обвинувачений командував полком морської піхоти 810-ї бригади ЧФ РФ (Севастополь) та мав досвід ведення бойових дій.  У лютому 2014 року він добровільно очолив НЗФ «Самооборона Севастополя» з метою сприяння армії РФ та окупації кримського півострова.
 

До обов’язків обвинуваченого входило загальне планування та координація дій підлеглих бійців.
 

Саме під його керівництвом «самооборонівці» захоплювали Штаб Командування ВМС ЗСУ, аеродрому «Бельбек», будівлі органів прокуратури, міліції та інших. З метою «охорони громадського порядку» у м. Севастополі учасники НЗФ будували блокпости, здійснювали патрулювання та проводили незаконні обшуки автомобілів й затримували українських громадян. 
 

Напередодні проведення незаконного референдуму на півострові, обвинувачений отримав від окупантів вогнепальну збрю та патрони до неї, які використовувались задля забезпечення «громадського порядку» під час проведення «голосування». 
 

За вірну службу перед окупантами «самооборонівець» отримав медаль «За звільнення Криму та Севастополя».
 

Дії обвинуваченого кваліфіковано як: державна зрада, участь у не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 4 ст. 260, ч. 2 ст. 110 КК України).
 

Раніше прокуратура Криму повідомила про підозру координатору НЗФ «Самооборона Севастополя»
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 193