Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
05.03.2024

Окупована релігія: Україна передала до МКС докази вчинення РФ у Криму злочинів проти людства 

Прокуратура автономії спільно з Global Rights Compliance направила до Міжнародного кримінального суду (МКС) чергові докази злочинів проти людства, вчинені РФ на півострові. 
 

Починаючи з 2014 року, важлива мета російської окупаційної влади на півострові – стерти релігійну ідентичність, яка не відповідає вимогам Кремля. У направленій інформації містяться докази переслідувань та тиску на релігійні громади у Криму. 
 

Керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний повідомив, що це вже 14-те подання від України стосовно воєнних злочинів та злочинів проти людяності вчинених окупантами на півострові. Докази, що містяться в цьому Поданні, ґрунтуються на матеріалах кримінальних проваджень прокуратури автономії. Наразі правоохоронцями задокументовано щонайменше 93 факти переслідувань представників Православної Церкви України, Свідків Єгови, мусульман, протестантів та ін. членів релігійних громад. 
 

«До прикладу, за результатами таких дій окупантів, фактично припинила своє існування Кримська єпархія Православної церкви України. Якщо говорити про кримських мусульман, то окупаційні правоохоронці вже напрацювали стандартні схеми дій. Загальний термін ув’язнення усіх незаконно засуджених з Криму становить близько 1230 років» – зазначив під час брифінгу Ігор Поночовний.  
 
 
«Крим став плацдармом для повномасштабної злочинної кампанії Росії, “тестовим майданчиком” міжнародних злочинів, які згодом виросли до масштабів усієї країни», – розповідає Вейн Джордаш, управляючий партнер Global Rights Compliance.
 
«Російське колоніальне мислення завжди слідує однаковій закономірності: встановити контроль через жорстокість та змусити тих, хто відчуває свободу думки чи має незалежні погляди, асимілюватися з російською середньовічною ментальністю. Це нове подання до МКС містить більше додаткових доказів російських воєнних злочинів, злочинів проти людства та систематичного переслідування релігійних груп в Україні. Це ще одне жахливе нагадування про те, що Крим був місцем в Україні, де російські злочини почалися, і де також мають починатись зусилля щодо здійснення правосуддя», – наголошує спікер. 
 
«Все, що на території півострову непідконтрольне окупаційній адміністрації є або забороненим або переслідуваним. У січні 2014 року, до моменту окупації, у Криму діяло 2220 релігійних організацій. Станом на січень 2024 року – 932 релігійні організації. І зрозуміло, що зменшення цих релігійних громад обумовлено іншими аспектами російського законодавства і тиском на релігійних ієрархів і представників громад» – стверджує Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в АР Крим.  
 

За її словами, станом на січень 2024 року, зафіксовано щонайменше 100 випадків переслідувань кримських татар за релігійною ознакою. При цьому, варто зауважити, що є 208 політв’язнів кримських кейсів, 125 з яких кримські татари. 
 
«Системні дії РФ призвели до знищення та ліквідації Православної Церкви України в Криму. У травні минулого року окупаційний режим РФ захопив Кафедральний Собор святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги Кримської єпархії Православної церкви України в місті Сімферополі. Фактично цими діями окупанти повністю ліквідували діяльність Управління Кримської єпархії ПЦУ. З цього часу ПЦУ в Криму тимчасово припинила своє функціонування у зв'язку з ризиком для життя священнослужителів української церкви», – підсумовує Андрій Щекун, уповноважений представник Кримської єпархії Православної Церкви України.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 168