Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
03.06.2024

Публічні заклики до війни проти України: підозрюється «військовий експерт» з Криму

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру кримському блогеру, який публічно закликає до агресивної війни проти України. 
 
 
Його дії кваліфіковано як:
- публічні заклики до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 109 КК України);
- публічні заклики з метою зміни меж території, державного кордону України (ч. 1 ст. 110 КК України);
- колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України);
- пропаганда війни (ст. 436 КК України);
- виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, з використанням медіа (ч. 3 ст. 436-2 КК України).
 
 
Слідством встановлено, що протягом 2022 року громадянин України, як «військовий експерт», неодноразово виступав у пропагандистських медіа, зокрема на телеканалах «Первый Севастопольский» та «Украина-ру», де закликав до «звільнення» Харкова, Слов’янська, Краматорська та інших українських міст, здійснення агресивно-наступальних дій російської армії на заводі «Азовсталь» у м. Маріуполі. 
 
 
Підтримуючи повномасштабне вторгнення РФ, в численних інтерв’ю він розмірковував щодо напрямку подальших атак, порівнював війну в Україні з «Афганістаном» та відповідав на питання щодо «вторгнення Білорусі на Західну Україну».  
 
 
Вищевказане підтверджується висновком судово-лінгвістичної експертизи. Так, у висловлюваннях підозрюваного містяться виправдовування збройної агресії РФ, публічні заклики до продовження агресивної війни проти України, захоплення її державної влади та території.
 
 
За вказані дії підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі. 
 
 
Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ СБУ в АР Крим
 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 173