Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.11.2018

Прокуратура АР Крим розпочала досудове розслідування за фактом порушення окупаційною владою законів та звичаїв війни стосовно військовополонених моряків ВМС України

Сьогодні, 27 листопада 2018 року, прокуратурою АР Крим розпочато кримінальне провадження за фактом порушення представниками так званих правоохоронних органів держави окупанта законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України) відносно військовополонених – українських моряків.

Так, представники так званих правоохоронних органів держави-окупанта порушили право військовополонених – членів екіпажу катерів ВМС ЗС України «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу», взятих у полон 25.11.2018 у Чорному морі, на неупереджене та нормальне судочинство, що є серйозним порушенням законів та звичаїв війни згідно ст. 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, шляхом вчинення дій, спрямованих на притягнення останніх до кримінальної відповідальності за злочин, який вони не вчиняли, а саме «незаконний перетин державного кордону РФ», оскільки відповідно до ч. 1 ст. 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства та відповідно до ст. 38 Конвенції ООН з морського права – правом транзитного проходу через протоку.

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов зазначив: "Українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Відтак, Росія зобов’язана дотримуватись відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками. Україні, зі свого боку, вкрай важливо застосовувати ці норми для більш ефективного захисту наших громадян, що опинилися в полоні."

кількість переглядів: 4515