Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.05.2019

Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі до кримськотатарського народу

Прокуратура Автономної Республіки Крим на підставі заяви     ГО «Кримська правозахисна група» розпочато кримінальне провадження за    ч. 1 ст. 161 КК України за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, що виразились у виданні та розповсюдженні навчального посібника «История Крыма», в якому містяться прояви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі до кримськотатарського народу шляхом використання мови ненависті.
 
Установлено, що у тексті вказаного підручника містяться твердження, що під час Другої світової війни «представники кримськотатарського народу активніше долучалися до колабораціоністської діяльності, ніж інші етнічні групи Криму», а також твердження, що «кримським татарам у місцях висилки безкоштовно надавалась їжа, присадибні ділянки та позики на будівництво житла», що не відповідає дійсності.
На теперішній час вживаються заходи щодо встановлення осіб, причетних до вчинення зазначеного правопорушення та вирішується питання про призначення лінгвістичної експертизи навчального посібника.

кількість переглядів: 4395