Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
31.01.2020

До Міжнародного кримінального суду передали нові свідчення про злочини Росії в Криму

Прокуратура Автономної Республіки Крим разом з правозахисною організацією “Регіональний центр прав людини” направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС). Подана інформація містить обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації у Криму.
 
Зокрема, автори обґрунтовують відповідальність представників влади РФ за реалізацію політики “інтеграції” та створення атмосфери страху, яка змушує проукраїнське населення Криму покидати півострів та поповнювати категорію внутрішньо переміщених осіб (ВПО) України. Під час роботи над повідомленням було проаналізовано більше 1000 протоколів  допитів ВПО, що фіксувались правоохоронними органами впродовж останніх трьох років.
 
Такі дії окупанта можуть порушувати статті 7(1)(d), 8(2)(a)(vii)/8(2)(b)(viii) Римського статуту МКС. “У повідомленні також додано перелік посадових осіб РФ, які в більшій чи меншій мірі є відповідальними за порушення прав людини у Криму. До розгляду офісу Прокурора МКС ми надали перелік з 14 представників вищого державного керівництва Російської Федерації, які мають відповідати за скоєні злочини”, - повідомив прокурор АР Крим Ігор Поночовний. Прокурор автономії також зауважив, що початку розслідування Прокурором МКС ситуації по Україні слід очікувати вже у 2020 році.
 
“Станом на кінець 2019 року кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб з Криму вже перевищила 42 895 осіб. Але за неофіційними даними правозахисних організацій кількість таких людей може становити 100 000”, - зазначив юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний. За словами правозахисника тільки під час “активної” фази окупації можна виокремити з десяток причин, які штовхали людей до переміщення. Серед них тортури та викрадення активістів та організаторів мирних зібрань, незаконні обшуки та затримання, а також допити, які окупаційна влада називає “профілактичними бесідами”.
Загалом автори повідомлення виокремили близько 30 основних факторів у 6 сферах суспільного життя, що були наслідком політики “інтеграції” окупаційною владою півострова та створювали
загальну атмосферу страху та тиску у Криму.
 
Експерт РЦПЛ Роман Мартиновський зазначив, що ситуація, яка склалась у Криму, є особливою, адже примусовість такого переміщення не обмежується лише застосуванням фізичної сили, як у випадку катувань чи депортації. Вона також включає в себе загрозу викликану страхом перед насиллям, затриманням, психологічним нагнітанням чи зловживанням владою. Це підтвердилось свідченнями жертв, коли люди залишили півострів лише через те, що стали очевидцями  численних порушень прав людини та боялись за повторення такої ситуації з їх рідними та близькими у майбутньому.
 
Нагадаємо, в попередніх шести зверненнях до МКС йдеться про факти використання РФ цивільного населення Криму в якості «живих щитів» під час військових дій активної фази окупації півострова Крим у лютому-березні 2014 року, примусовий призов до служби в збройних силах РФ, видворення та депортацію жителів з Криму на основі рішень судів окупаційної влади,
насильницьке переміщення засуджених в пенітенціарні установи, розташовані на території країни-агресора.

кількість переглядів: 6528