Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
21.10.2020

Ігор Поночовний: «Протидія неправомірному використанню об’єктів навколишнього природного середовища, культурних цінностей, незаконному веденню господарської діяльності повинні стати пріотетом в роботі правоохоронних органів автономії»

Сьогодні, 22 жовтня 2020 року, за участі заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова та керівника прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігоря Поночовного на контрольно-пропускному пункті в’їзду/виїзду «Каланчак» на адміністративній межі з тимчасово окупованим півостровом, відбулась спільна нарада прокуратури та органів правопорядку автономії, представників центральних та регіональних органів виконавчої влади.
 
Відкриваючи нараду, заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов зазначив: «Збройний конфлікт, що триває на території України з початку 2014 року, має жахливі наслідки. Крім вбивств, насильницьких зникнень, тортур, наявні факти таких воєнних злочинів, як знищення або привласнення окупаційною державою природних ресурсів та культурних цінностей, що є власністю українського народу. Державні та правоохоронні органи, в рамках своєї компетенції повинні докладати максимум зусиль для фіксації та розслідування усіх порушень як національного законодавства, так і норм міжнародного  права на окупованій території».
 
Під час заходу на обговорення були винесені суспільно важливі питання, зокрема, стосовно неправомірного використання об’єктів навколишнього природного середовища та культурних цінностей в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованій території Кримського півострову.
 
Наразі органами правопорядку АР Крим та м.Севастополя здійснюється розслідування ряду кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання окупаційною владою об’єктів навколишнього природного середовища, зокрема,  незаконного видобутку корисних копалин, вуглеводнів на шельфі Азовського та Чорного морів, наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, знищення об’єктів природно-заповідного фонду та інше.
 
Керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний наголосив: «Більш ефективною має стати взаємодія правоохоронних та контролюючих органів з метою розроблення механізмів фіксації таких порушень та методик розрахунку розмірів збитків, завданих навколишньому природному середовищу».

 
Серед пріоритетних напрямів у роботі органів правопорядку автономії має бути розслідування кримінальних правопорушень у сфері захисту культурних цінностей. У першу чергу, щодо виявлення фактів знищення або присвоєння у великих масштабах культурної власності, її незаконного переміщення, здійснення археологічних розкопок. Особливого значення ці питання набувють у зв’язку з приєднанням України у квітні 2020 року до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року.
 
На нараді також обговорено питання, пов’язані зі здійсненням незаконної  господарської діяльності рядом іноземних підприємств на території окупованого півострова.
 
«Зазначене питання потребує законодавчого врегулювання, оскільки, Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» має багато недоліків. Відсутня юридична відповідальність за порушення санкцій, у зв’язку з чим, продовжується ведення господарської діяльності в Криму.
Наразі в Верховній Раді України зареєстрований законопроект щодо встановлення відповідальності за порушення вимог санкційного режиму, діючого на захист національної безпеки і територіальної цілісності України, прийняття якого дасть змогу органам правопорядку розслідувати факти та притягувати до відп
овідальності суб’єктів господарюванням, які незаконно займаються бізнесом в Криму» - підкреслив Ігор Поночовний.
 

 Учасники наради підписали спільну постанову та узгодили заходи щодо її виконання.
У нараді взяли участь: начальник Головного управління Національної поліції в АР Крим Віталій Стрижак, начальник Служби безпеки України в АР Крим (з дислокацією у м. Херсон) Євген Нетужилов, Постійний Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич. Також, представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекцією, Державної служби геології та надр України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, Чорноморської митниці Держмитслужби.


кількість переглядів: 4125