Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.11.2021

Переслідування кримськотатарських активістів на півострові: заочно судитимуть колишнього кримського суддю

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно окупаційного судді за фактом вчинення державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації півострова у 2014 році, суддя Красногвардійського районного суду АР Крим зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створеного «Красногвардійського районного суду Республіки Крим».  
 
Обвинувачений надавав допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ. У тому числі, «суддя» виніс постанови про визнання чотирьох кримськотатарських активістів винними у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме «організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок» (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ) та призначив штраф у розмірі 15 тисяч рублів.
Так, корінний народ Криму масово переслідували та притягували до відповідальності за  події 3 травня 2014 року, коли колишньому Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву окупаційна влада незаконно заборонила  в’їзд до півострова. Тоді, на знак протесту та виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін.
 
Крім того, встановлено, що «суддя» з 2014 по 2016 роки прийняв незаконні рішення у 685 судових (адміністративних, кримінальних) справах, сприяючи державі-окупанту та її окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України.
Досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
 

кількість переглядів: 4294