Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
23.02.2022

Незаконне кримінальне переслідування українців в окупованому Криму: заочно судитимуть колишнього суддю

За процесуального керівництва прокуратури автономії, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно «судді» незаконно створеного «Київського районного суду м. Сімферополь Республіки Крим». Дії обвинуваченого кваліфіковано як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Встановлено, що обвинувачений, нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, брав безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнського населення півострова.
 
У ході кримінального переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу за участь у мітингу 26 лютого 2014 року під будівлею парламенту Криму, незаконно застосовував законодавство РФ. Зокрема, неодноразово протягом року обирав та продовжував запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою вказаному громадянину України.
 
Також, «суддя» виніс незаконне рішення у ще одній справі проти українського активіста, засудивши його до 4 років та 2 місяців позбавлення волі. Окупанти, продовжуючи поширення пропагандистського міфу щодо «злочинних дій» учасників Євромайдану, звинуватили особу у, нібито, спричиненні шкоди здоров’ю працівнику кримського спецпідрозділу «Беркут» 18 лютого 2014 року на Майдані Незалежності у м. Києві.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 608