Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.06.2022

Незаконне кримінальне переслідування українських військовополонених: заочно судитимуть двох «прокурорів прокуратури Республіки Крим»

За процесуального керівництва прокуратури автономії, у порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно двох «прокурорів прокуратури Республіки Крим». Дії обвинувачених кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у листопаді 2018 року у Чорному морі захоплені в полон члени екіпажу катерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України «Бердянськ», «Нікополь» та буксиру «Яни Капу». У подальшому, окупаційні силовики незаконно порушили проти українських військових кримінальну справу за фактом «незаконного перетину державного кордону РФ», тобто за злочин, який вони не вчиняли, та за загальнокримінальною статтею, що є серйозним порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року. Зазначимо, що військовополонених можна притягувати до кримінальної відповідальності тільки за воєнні злочини.
 
 «Прокурори», проігнорувавши відповідний статус українських військових, незаконно ініціювали перед судом питання про обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Таким чином, обвинувачені порушили ряд статей Женевської конвенції, зокрема ст. 84, відповідно до якої, військовополонених повинен судити лише військовий суд, та ст. 130, яка передбачає серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права позбавлення військовополоненого права на справедливий та належний судовий процес.
 
Досудове розслідування здійснювалося CУ ГУ СБУ в АР Крим.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 2148